0 (532) 059 98 29
Aydınlıkevler, Gar Sk. 4/A-B, 06130 Altındağ/Ankara
Sınırlar

Sınırlar


Sınırlar'ın iletişimin temeli olduğuna inanıyorum.

Bu nedenle ilk kaynak olarak; Diyojen Yayınevi'nden çıkan, Dr. Henry Cloud ve Dr. John Townsend tarafından kaleme alınan, Sınırlar kitabını tavsiye ederek başlayayım.

Sınır birbirinden ayıran mıdır yoksa birleştiren midir?
Tanım olarak ayrıştıran, çerçeveleyen bir durum gibi gelse de, sağlıklı bir iletişim için "Sağlıklı Sınır" gereklidir diyebilirim.

Peki nedir bu "Sağlıklı Sınır"?
"İnsanlarla ihtiyaçlarını giderecek kadar geçirgen, kendini koruyacak kadar katı sınırların olmasıdır." Hanna Nita Scherler

Bu cümleye biraz detaylı bakacak olursak;
Sağlıklı Sınır; kendimi merkezde tuttuğum sürece her şeye ve herkese eşit mesafede olmaktır.

Bir danışanım terapi sırasında; Ay bu insanlar ne kadar da utanmaz hiç hatırımı sormadan küt diye lafa giriyorlar, olur olmaz zamanlarda arıyorlar, uygun muyum değil miyim soran yok, demişti. Bir sonraki seansımızda ise sorun aynı ama içerik değişmişti. Şu şekilde şikayet ediyordu: "Ya dün arkadaşımı aradım, beni telefonda tersledi, neymiş efendim onu olur olmaz saatlerde arıyor, sürekli kendimden bahsediyormuşum, çöpünü bana boşaltma dedi, derdimizi de mi anlatamıycaz ya" Aynı kişinin ilettiği bu iki örnekten şunu anlıyoruz : Biz kendimize hak gördüğümüz bir şeyi başkasına hak görmüyoruz, kendim merkez olup başkasının hayatına elimi kolumu sallayarak girerken karşıyı düşünmezken, bana yapılanı kabullenmemek sınır aşımına girmektir.

Sınırlarını korumak ve başkasının sınırına dikkat etmek üzere farkındalık geliştirmek isteyenlere tavsiye ederim.

Oya Şafak

www.ruhumveben.com.tr
@ruhum.ben