0 (532) 059 98 29
Aydınlıkevler, Gar Sk. 4/A-B, 06130 Altındağ/Ankara
İçleştirme mekanizması nedir

İçleştirme mekanizması nedir


Önceki yazılarımda Yansıtma kavramından bahsetmiştik, şimdi onun birçok yönden karşıtı olan içleştirmeye kısaca bakalım mı?

🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️

İçleştirme mekanizması kişinin bir diğer insanın ya da bir grubun bazı özelliklerini ve inançlarını kendi benliğine katarak kişiliğinin parçası durumuna getirmesidir.

🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️

Depresyona eğilimli olan kişi hoşgörüsüz ve suçlayıcı ana-baba tutumlarıyla yetişmiş olduğundan, egosu yeterince gelişmemiştir ve bundan ötürü çevresindeki insanlara aşırı bağımlıdır.

🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️

Aşırı bağımlılık ise sevgi duygularının yanı sıra bilinçdışı düşmanca duygular da oluşturur. Böyle bir kişi herhangi bir nedenle reddedilir ya da terk edilirse; 1) suçluluk duyguları ve güçsüzlüğü nedeniyle kızgınlığını dışa vuramadığından, 2) sevdiği insandan kopmanın yarattığı anksiyeteyi hafifletmek amacıyla bu insanı benliğine mal ederek onunla olan ilişkisini simgesel bir şekilde sürdürür.

🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️

Sonuç olarak kişi; bağımlı ve kendine şiddet uyguladığı bir ilişkiden ayrışmak yerine, o ilişkide kalabilmek için kendini ikna etmeye başlar. Icsellestirilen her inanç, bir ikilem yaratır ve her ikilemde kişinin içinden çıkamadığı bir cehenneme sürükler.

🧚‍♀️🧚‍♀️🧚‍♀️

Eğer inançlarımızın, değer yargılarımızın farkına varıp varlığımıza hizmet etmediğini anlayabilirsek, tutsaklıktan kendimizi kurtarmış ve sağlıklı ilişki kapsamında; ihtiyacını dile getirebilen, huzursuzluğu tahammül etmekten ayrılabilen, sınırları belirlenmiş bir ilişkide yaşamaya başlayabiliriz.

Oya Şafak

www.ruhumveben.com.tr
@ruhum.ben