0 (532) 059 98 29
Aydınlıkevler, Gar Sk. 4/A-B, 06130 Altındağ/Ankara
Kendimi neden suçlu hissediyorum

Kendimi neden suçlu hissediyorum


"Kendimi neden suçlu hissediyorum?"

〰️👇〰️

Bireyin kendinde bulunan kusurları başkalarında görme davranışına yansıtma denir.

〰️☀️〰️

Yansıtmada kişi kendi eksikliklerinin ve yenilgilerinin sorumluluğunu veya suçunu başkalarına yüklediği gibi, sorumluluğu başkalarına yüklemek üzere, kendinde suçluluk uyandıracak nitelikteki dürtü, düşünce ve isteklerini diğer insanlara mal edebilir.

〰️☀️〰️

Örneğin, derslerinde başarısız olan öğrencinin başarısızlığını öğretmene yüklemesi bu türden bir savunma mekanizmasıdır. Veya koltuğa çarparak canı yanan küçük bir çocuğun koltuğu tekmelemesi de bu tür bir yansıtmanın sonucudur.

〰️☀️〰️

Peki ilişkilerde bu nasıl gerçekleşir?


Kişiler kendilerindeki yetersizliği, sorumsuzluğu ya da herhangi bir eksikliği kabul etmezler.

〰️☀️〰️

Çiftlerden biri konuşmak istiyorum, dediğinde karşı taraf bu alanda konuşmak yerine suçlayarak, kendindekini karşıya yansıtır.

Bunu dinleyen kişi eğer merkezinde değilse kolayca karşı tarafın eksikliğini ya da yetersizliğini satın alır. İlişkide biri diğerini ustalıkla manipüle ederek, hissini kabul etmek yerine karşıya devreder.

〰️☀️〰️

Burada önemli olan hiçbir zaman suçlu hissettirenin ne yaptığı değildir. Önemli olan neden kendimi suçlu hissettiğimdir. Ben de eğer bu kısım eksik olmasaydı karşısı ne yaparsa yapsın beni etkileyemezdi.

〰️☀️〰️

Bu yüzden böyle bir iletişim tarzıyla karşılaştığımızda ilk bakmamız gereken "Ben şu anda ne yaşıyorum?" olmalı. O zaman odağımı karşıdan kendime döndürerek burada şifalanma sağlayabilirim.

〰️☀️〰️

Beni rahatsız eden karşının bana yansıttığı değildir. Benim kendi içimde hala karşıdan beklentilerimin hayal kırıklığıdır.

〰️☀️〰️

Çalışmaya buradan başlamalıyım.

Oya Şafak

www.ruhumveben.com.tr
@ruhum.ben